KONINGIN NEFERTARI
REïNCARNATIE V.E. EGYPTISCHE PRINSES

DE GOUDEN HOOFDTOOI (foto linksboven) WERD DE RODE KROON GENOEMD; HET ORIGINEEL STAMT UIT DE 19e DYNASTIE. DE KROON WAS GEMAAKT VAN EEN DIERENHUID DIE OP EEN HOUTEN FRAME WERD GESPANNEN EN MET BLADGOUD WAS BEDEKT. DE WITTE HOOFDTOOI (foto rechtsboven) KWAM JAREN LATER PAS IN DE MODE. DIE KROON WERD OPGEBOUWD UIT MEERDERE LAGEN GEITENBLAAS. DE KLEUR WIT WERD TOT MODEKLEUR GEBOMBARDEERD EN OOK DE MET GOUDDRAAD GEVLOCHTEN SIK IS TOEN, OOK VOOR VROUWELIJKE FARAO'S, GEÏNTRODUCEERD ALS WAARDIGHEIDSSYMBOOL.

DE ZON ATON
ATON ZORGDE VOOR WEDERGEBOORTE

foto linksboven: EEN FRAGMENT, MET BOVEN IN BEELD ATON, UIT DE RUGLEUNING VAN EEN STOEL VAN FARAO AY, OPVOLGER VAN TOETANCHAMON. DE ZON ATON ZOU VANAF DAT MOMENT ENKELE DYNASTIEËN DE BELANGRIJKSTE GODHEID BLIJVEN. OOK DE VROUW VAN AY DRAAGT DAAROM DE TWEEHOORN MET ZONNETEKEN OP HAAR HOOFD ALS TEKEN VAN DE MACHT. foto rechtsboven; DE EGYPTISCHE PRINSES SPIEGELT ZICHZELF AAN DE BRONZEN ZON.

DE GODIN ISIS

HET DETAIL (foto linksboven) STELT DE GODIN ISIS VOOR. ISIS PRIJKT OP 'N GOUDEN KISTJE VAN 20 CM GROOTTE UIT HET GRAF VAN TOETANCHAMON. IN DAT KISTJE ZAT ZIJN HART. OP HET HOOFD VAN DEZE GODIN ZIT EEN EEND NET ALS OP HET HOOFD VAN DE PRINSES (foto rechtsboven). HET WAS GEBRUIKELIJK IN HET OUDE EGYPTE OM DIEREN HEILIG TE VERKLAREN. OOK DE VERBEELDING VAN DE GIER EN DE COBRA WERDEN VAAK OP HOOFDTOOIEN GEBRUIKT.

'N KONINGIN KOMT TOT LEVEN

DE KRAAG EN DE GORDEL ZIJN GEMAAKT VAN GEITENLEER, METAAL EN HALFEDELSTEEN. DE KLEDING IS EEN COMBINATIE VAN KATOEN EN WITTE ZIJDE. DE SANDALEN, STAF EN GESEL ZIJN EEN EXACTE KOPIE VAN ORIGINELEN.

EEN PRINSES WORDT FARAO

IN GEDACHTEN VERZONKEN WACHT DE REÏNCARNATIE VAN 'N EGYPTISCHE PRINSES ( foto linksboven) OP HAAR MET GOUDDRAAD GEBORDUURDE MANTEL (foto rechtsboven).

STADSKLEUR HEEFT ZICH VOOR DEZE SCENE UIT EEN OPNAME VOOR DE FILM .....FARAO ZOEKT GRAFTOMBE deel 2..... (foto linksboven) LATEN INSPIREREN DOOR EEN WANDSCHILDERING UIT DE GRAVEN TE DEIR EL- MEDINA, EEN NEDERZETTING IN HET OUDE EGYPTE VLAKBIJ DE VALLEI DER KONINGEN (foto rechtsboven).


WORDT VERVOLGD ......

25 JULI 2011

copyright © stadskleurnieuws 2011STADSKLEUR PRESENTEERT
FARAO ZOEKT GRAFTOMBE ( deel 2)


STADSKLEUR BEREIDT DE PRODUKTIE VAN 'N NIEUWE FILM VOOR MAAR HOUDT DE LOCATIE VOORLOPIG GEHEIM. WEL WILLEN WIJ U IN STUDIO 8 ALVAST EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN GEVEN. DAAR WERKTE KUNSTENAAR HENK JASPERS IN DE AFGELOPEN MAANDEN AAN ENKELE REKWISIETEN EN KOSTUUMS VOOR HET TWEEDE DEEL VAN DE FILM "FARAO ZOEKT NIEUWE RUSTPLAATS".

HIJ MAAKTE NAAR ORIGINELE VOORBEELDEN UIT EGYPTISCHE GRAFTOMBEN DE TEKENEN VAN KONINKLIJKE WAARDIGHEID NA. DE HERDERSSTAF EN DE GESEL. DE HERDERSSTAF STAAT SYMBOOL VOOR HET LEIDERSSCHAP, DE GESEL IS HET SYMBOOL VAN OSIRIS, DE DODENKONING EN GOD VAN DE ONDERWERELD IN DE EGYPTISCHE MYTHOLOGIE EN STAAT VOOR HARDHEID EN EERLIJKHEID VAN EEN FARAO. HET LEVENSTEKEN OF ANKH IS HET SYMBOOL VOOR HET DOORGEVEN VAN LEVEN EN DAT TEKEN IS LATER IN DE GESCHIEDENIS DOOR VEEL GODSDIENSTEN OVERGENOMEN.


DE HOOFDTOOI IS GEMAAKT NAAR 'N MODEL UIT 1352 V CHRISTUS. HET ORIGINEEL STAMT UIT DE 18e DYNASTIE EN WERD VOLGENS DE OVERLEVERINGEN GEDRAGEN DOOR HORUS DE ZOON VAN GODIN ISIS EN GOD OSIRIS. DE KRAAG, DE POLSBANDEN EN DE GORDEL ZIJN 'N ONTWERP VAN DE KUNSTENAAR HENK JASPERS EN GEBASEERD OP DE DUIZENDEN VARIANTEN EN MODELLEN DIE DOOR DE EEUWEN HEEN DOOR EGYPENAREN ZIJN GEBRUIKT EN GEMAAKT. HET BASISMATERIAAL IS LEER, METAAL EN HALFEDELSTEEN.
HET ANKH TEKEN

HET DOORGEVEN VAN LEVEN EN KENNIS BEHOORT OOK IN DE HUIDIGE TIJD NOG TOT DE BELANGRIJKSTE TAKEN VAN DE MENS EN HET ANKHTEKEN IS MEDE DAARDOOR NOG EVEN KRACHTIG IN SYMBOLIEK EN BETEKENIS ALS IN DE TIJD VAN DE OUDE FARAO'S....... AL KOMT HET GOUD VAN DE KUNSTENAAR TEGENWOORDIG UIT EEN SPUITBUS, DE BETEKENIS IS OOK VOOR DOKTER ZIEL HETZELFDE GEBLEVEN.

WORDT VERVOLGD.........

25 JUNI 2011

copyright © stadskleurnieuws 2011STADSKLEUR PRESENTEERT IN 2010
OPNIEUW ZWARTZAADVEILINGEN

DE LEGENDARISCHE ZWARTZAADVEILINGEN KEREN IN 2010 TERUG IN ARNHEM. DE ZWARTZAADVEILING, EEN IDEE VAN KUNSTENAAR HENK JASPERS, WAS IN 1993 EN 1994 EEN GROOT SUCCES IN CAFE MEIJERS . 'VERZIN EENS WAT VOOR MIJN ARTIESTENCAFE ',  VROEG DESTIJDS DE NIEUWE EIGENAAR BERT KOKKE. KOKKE WILDE NIEUW PUBLIEK BINNEN HALEN EN HET IDEE MOEST LAAGDREMPELIG ZIJN OM EEN BREED PUBLIEK AAN TE SPREKEN. STADSKLEUR HEEFT DESTIJDS 12 SUCCESVOLLE 'VOORSTELLINGEN' GEGEVEN EN WAS ALTIJD 'UITVERKOCHT'.

LEVENDIGE HANDEL

DOOR KUNSTENAARS EN ANDERE KLANTEN VAN CAFE MEIJERS, DIE DESTIJDS OP "ZWART ZAAD" ZATEN,  WERD INDERTIJD VRIJWEL ALLES INGEBRACHT OF AANGEBODEN OM DE INKOMSTEN WAT OP TE VIJZELEN. ALS DE DAMES EN HEREN WAT (TE) DIEP IN HET GLAASJE HADDEN GEKEKEN WAS ZELFS LEVENDE HAVE NIET VEILIG. DE VEILINGMEESTER HAD ER IEDERE KEER OPNIEUW 'N ZWARE KLUIF AAN. DE VEILINGAVOND  WERD GELARDEERD MET ( POLITIEKE) SKETCHES EN OPTREDENS.

ZWARTZAADVEILING NIEUWE STIJL

DE BEKENDE VITRINEKASTEN EN HET KLEINE MOBIELE PODIUM, BETER BEKEND ALS HET 'BALKON', KEREN IN HET NIEUWE CONCEPT NIET TERUG. OOK DE LOKATIE IS INMIDDELS VERANDERD. STADSKLEUR ORGANISEERT DE ZWARTZAADVEILINGEN IN 2010 IN STADSKLEUR STUDIO 8. HET EIGEN KUNST EN KULTUURPODIUM AAN DE VALEPOORT 8 IN ARNHEM-CENTRUM.

VEILINGMEESTER DRAAIT WARM

DE EERSTE ZWARTZAADVEILING 'NIEUWE STIJL' ZAL PLAATSVINDEN BIJ AANVANG VAN HET NIEUWE CULTURELE SEIZOEN, OP DE EERSTE ZATERDAG VAN DE MAAND, O.L.V. VEILINGMEESTER HEJA. U WORDT IN DE KOMENDE WEKEN VIA DEZE RUBRIEK DOOR ONS OP DE HOOGTE GEBRACHT MET DE DATUM VAN DE EERSTE VEILING EN DE PROCEDURE. OOK KUNT IN DEZE RUBRIEK BINNENKORT EEN KIJKJE NEMEN BIJ DE TE VEILEN ARTIKELEN.

copyright © stadskleurnieuws 2010ZOLDERMUZIEK

KOOP JE HERINNERING VOOR EEN PRIKJE

EEN DEUNTJE UIT HET VERLEDEN

DE TIJD VLIEGT VOORBIJ ZONDER TE GROETEN, ZEI MIJN MOEDER, HET ENIGE DAT OVERBLIJFT ZIJN JE HERINNERINGEN. IEDEREEN HERKENT DAT GEVOEL VAN TIJD TOT TIJD. MEESTAL WANNEER JE MUZIEK HOORT. JE WEET ONMIDDELLIJK HOE OUD JE WAS TOEN JE HET VOOR HET EERST HOORDE, IN WELKE SITUATIE JE VERKEERDE EN OF JE GOEIE OF SLECHTE HERINNERINGEN AAN DAT DEUNTJE HEBT OVERGEHOUDEN.

DE OUDERE JONGEREN ONDER ONS WETEN NOG UIT EIGEN ERVARING HOE HET VOELDE ALS JE EEN NIEUWE ELPEE GING KOPEN VAN JE FAVORIETE BAND OF ARTIEST. EN HOE BELANGRIJK HET ONTWERP EN DE UITVOERING VAN DE HOES WAS. HET WAREN VAAK KUNSTWERKJES

STADSKLEUR BIEDT JE BINNENKORT DE KANS OM DIE HERINNERING NOG 'NS VOOR EEN PRIKKIE OP DE KOP TE TIKKEN IN HET PROGRAMMA ZOLDERMUZIEK EEN VAST ONDERDEEL VAN DE ZWARTZAADVEILING. WIJ HEBBEN EEN UITGEBREIDE COLLECTIE ELPEES VAN UITSTEKENDE KWALITEIT. AL KOOP JE DE PLAAT MAAR OP DE VEILING OM EEN GOEIE SMOES TE HEBBEN OM NOG 'NS BIJ JE JEUGDLIEFDE LANGS TE GAAN OM HAAR DE HERINNERING TE GEVEN I.P.V. EEN BOS BLOEMEN.

WORDT VERVOLGD........... 

16 JUNI 2010

copyright © stadskleurnieuws 2010

DE VEELZIJDIGE KUNSTENAAR
HENK JASPERS BELICHT

DOKTER ZIEL

DE POLITIEKE PLAAGGEEST VAN DE STAD

Zo wordt er over mijn rol als Dokter Ziel gesproken. Ik kan mij daar wel in vinden. Ideeën voor spotprenten en teksten flitsen dagelijks door mijn hoofd en via de rol van Dokter Ziel heb ik voor deze uitingen van mijn kunstenaarsschap een uitlaatklep gevonden.

Er gebeurt dagelijks zoveel in de Arnhemse politiek dat er voor mij voldoende stof voorhanden is om er spotprenten over te maken. Het Arnhemse publiek reageert bijna altijd positief. Net als, raar maar waar, de personages die als “lijdend” voorwerp worden gebruikt. Een van de weinigen die geen waardering kon opbrengen was de burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke. De spotprenten over haar verdwenen functioneringsrapport uit 2004, bekend onder de titel ‘niet geschreven, nooit bestaan’ deed ze af met vunzig en onzinnig. Ze had beter een voorbeeld kunnen nemen aan SP leider Elfrink die zijn afbeelding op dezelfde prent als Gerrie de Rat heel wat sportiever opnam.

Ook met de publicaties via de vrije plakplaatsen over de Gelderlander t.w. ‘de Gelderlander op tabloidformaat, betekent dit ‘de helft van het nieuws voor de volle prijs’? kreeg ik de lachers op de hand.

Achter het personage Dokter Ziel gaat de kunstenaar Henk Jaspers/ HEJA schuil. Ik ben geboren in 1947 in Gassel, Noord-Brabant.  Gassel valt onder de Gemeente Grave. Ik kom uit een politiek nest. De sigarenrook van de politieke vrienden van mijn vader hing letterlijk boven mijn wieg. Jaren later beloofde ik mijn moeder op haar verzoek plechtig om niet actief deel te nemen aan de politiek. Ik heb die belofte niet helemaal waar kunnen maken.

Ik begon mijn creatieve loopbaan als schoenontwerper en werkte voor verschillende grote schoenfabrieken in Nederland. Daarnaast volgde ik een opleiding op de vrije academie in Nijmegen als kunstschilder en was actief in het Brabantse jeugdwerk. De schoenindustrie verdween eind 60er jaren uit Nederland. Ik stapte over naar de confectieindustrie. Parallel lopend hieraan volgde ik in Arnhem de opleiding modevormgeving. Ik heb nog les gehad van Elly Lamaker. De hippietijd brak aan en ook ik had al snel mijn eigen boetiek. Ik startte als eerste eind 60er jaren op de Klarendalseweg 1 waar nu, ruim 35 jaar later, kunstmatig het modekwartier wordt gecreëerd. Ik maakte leren kleding en accessoires, ontwierp en verkocht sieraden. maakte en ontwierp voor de Biba, de Beijenkorf, en V&D. Daarna vestigde ik mij als een van de eersten in de Duizelsteeg op de Korenmarkt. Ik ontwierp en maakte caféinrichtingen, leverde decorstukken voor producties van o.m.Theater aan de Rijn. Aan het Arnhemse publiek verkocht ik vanuit de winkel aan de Duizelsteeg mijn eigen creaties, oude theaterkleding en 20er en 30er jaren kleding. Het idee, het ontwerp en de uitvoering voor het in de 70er jaren beroemde café Le Primeur aan de Beekstraat komt van mij. Ik heb het zelfs in letterlijke zin gebouwd. Wij hadden daar het eerste poolbiljart van Arnhem. Herman Brood trad er 6x per jaar op voor een fles Campari en presenteerde er zijn eerste LP.  De Blue Band was ons huisorkest. Later bouwde ik op de Nieuwstad het kunstenaarscafe Cafe Galerie Heja. Waar Simon Vinkenoog optrad en o.a Neerlands Hoop en veel leerlingen van de theaterschool, toen onbekende acteurs en actrices maar nu wereldberoemd in Nederland, onze gasten waren.  Wij organiseerden er de eerste Nederlandse Flipperkampioenschappen. Minister Zalm deed niet mee! Samen met Jody Daniel Moore richtte ik de Arnhemse punkband Speedtwins op. Cafe Galerie Heja was het decor van het eerste Punkconcert van Arnhem. Daarna organiseerden wij in de Brakke Grond in Amsterdam het eerste Punkconcert in Nederland samen met de witte platenhandel LP. Met Speedtwins hadden wij een spectakulaire binnenkomer met de Engelse punkband de Sex Pistols in Paradiso in Amsterdam waar wij in hun voorprogramma mochten optreden. Ik kan als een van de weinige Nederlanders zeggen dat ik Sid Visious in mijn armen heb gehouden! Hij stonk naar drank! Wij traden enkele malen op in het voorprogramma, oa in de Arnhemse Stokvishal, van de Amerikaanse Punkband The Ramones. Speedtwins heeft regelmatig opgetreden als voorprogramma van Herman Brood. Ik heb destijds een eigen platenlabel opgericht met alle problemen die daarbij hoorden.

              

Al snel daarna heb ik de muziekwereld vaarwel gezegd en ben teruggekeerd naar een van mijn eerste liefdes, schilderen, knippen en plakken.

        

       

        

        

        

        

        

        

       

        

        

Ik ben erg blij dat het voorbeeld dat ik al 35 jaar uitdraag, nl dat alles mode is en alleen de ‘tijd’ grenzen kan opleggen, het in en uit de mode zijn dat ons kunstmatig wordt opgelegd, langzaam maar zeker vervaagd. Voor mij bestaan er geen beroeps- of amateurkunstenaars. Er bestaat alleen maar goede en slechte kunst. Het maakt mij niet uit op welke dag het kunstwerk gemaakt is, dus voor mij bestaan er ook geen ‘zondagsschilders’

      

DE MEESTE MODE IS GEBAKKEN LUCHT.
De kunst is het om het als parfum te verkopen.
WORDT VERWACHT

 


HEJA & DE VRIES 

 

BINNEN ENKELE WEKEN WORDT IN DEZE RUBRIEK OP DE STADSKLEURNIEUWSSITE DE VIDEODOCU HEJA & DE VRIES GEPUBLICEERD. U KUNT DAN EEN KIJKJE NEMEN IN ENKELE FACETTEN VAN HET LEVEN VAN KUNSTENAAR HENK JASPERS. HEJA SCHILDERT EN STELT EN PASSANT ENKELE ONDERWERPEN EN MISSTANDEN TER DISCUSSIE VIA ZIJN PERSONAGES DOKTER ZIEL EN FARAO. HIJ WORDT DAARBIJ DOOR DE VRIES GEFILMD EN GEÏNTERVIEWD............ 
WORDT VERVOLGD...............                                                                                                                                           

25 - 05 - 2009

copyright © stadskleurnieuws 2009

                                                                                                                                                                     

DARWINJAAR......2009

STADSKLEUR HEEFT OP OUDJAARSDAG DOOR EEN  PLAKAKTIE  MET DE PRIKKELENDE TEKST 'OERKNAL', 'N PROEFBALLON VAN GOD? EN  DE AANVULLENDE TEKST "WELKOM IN HET DARWINJAAR 2009" HET NIEUWE JAAR INGELUID. DOKTER ZIEL KREEG TIJDENS HET PLAKKEN VAN VEEL JONGEREN DE VRAAG OF HIJ ZIJN ZELFPORTRET PLAKTE. EN PASSANT GAF HET MERENDEEL DAARBIJ TE KENNEN NOG NOOIT VAN DARWIN TE HEBBEN GEHOORD, LAAT STAAN VAN ZIJN EVOLUTIETHEORIE....... ER IS HET KOMENDE JAAR DUS WERK AAN DE WINKEL!

IN DE MEDIA ZULLEN DIT JAAR VEEL GASTEN IN DE DIVERSE PROGRAMMA'S KOMEN OPDRAVEN IN EEN POGING OM 'HET GELIJK' TE HALEN. DOKTER ZIEL VOORSPELT DAAROM DAT DARWIN OP 31 DECEMBER 2009 WEL BIJ VEEL MEER MENSEN DAN NU HET GEVAL IS BEKEND ZAL ZIJN MAAR DAT 'PARTIJEN' NIET DICHTER BIJ ELKAAR ZULLEN ZIJN GEKOMEN. DE GROEP 'GELOVIGEN' DIE HET SCHEPPINGSVERHAAL VERDEDIGEN ZULLEN WEER MET DE STANDAARDOPMERKINGINGEN KOMEN ALS 'KIJK TOCH EENS OM JE HEEN, AL DIT MOOIS MOET TOCH DOOR IEMAND GESCHAPEN ZIJN'?EN ALS GEREFEREERD WORDT AAN DE EVOLUTIETHEORIE MOETEN DE DARWINAANHANGERS MAAR EENS UITLEGGEN WAAROM NOCH MENS NOCH AAP ZICH AANTOONBAAR VERDER ONTWIKKELT.

·                     VEEL GELOVIGE ASTRONAUTEN KOMEN NU AL NA 'N VLUCHT IN DE RUIMTE TERUG OP AARDE MET DE OPMERKING DAT ZIJ, IN LETTERLIJKE ZIN 'DICHTER BIJ GOD', NOG MEER ZIJN GAAN GELOVEN. TEGELIJKERTIJD WORDT DAN RUITERLIJK TOEGEVEN DAT GEEN VAN HEN EEN HEMELPOORT ZIJN TEGENGEKOMEN.

MIJN WAARNEMING IN COMBINATIE MET M'N KATHOLIEKE OPVOEDING EN DE KENNIS DIE IK VAN DARWIN EN ZIJN THEORIE HEB ZEGT MIJ DAT HET NOG NIET ZO EENVOUDIG LIGT. ALS IK OM ME HEEN KIJK EN HET GEDRAG VAN MENSEN BESTUDEER DAN ZIE IK WEL DAT MENSEN GRAAG IN GROEPEN OPEREREN. IN DE GROEP VALT HET INDIVIDU TENSLOTTE MINDER OP. VOOR MIJ IS HET RONDUIT DIERLIJK ALS MENSEN ZICH UITSLUITEND IN MASSA'S WILLEN MANIFESTEREN. 'N VOORBEELD DAT IEDEREEN HERKENT IS HET GEDRAG IN STADIONS, OF DAT TIJDENS OPTOCHTEN EN DEMONSTRATIES EN DE MASSAHYSTERIE DIE ELK JAAR WEER ONTSTAAT TIJDENS OUD EN NIEUW IN DE PRACHTWIJKEN VAN VEEL STEDEN. BOVENDIEN LIJKT HET ER MEER EN MEER OP DAT WIE HET MEESTE GELUID PRODUCEERT DE ROL VAN AANJAGER KRIJGT OPGESPELD, WAAROP DE REST DAN AUTOMATISCH VOLGT. HET 'WETTELIJK GEZAG' SPEELT DAAROP IN EN KOMT OF HELEMAAL NIET OF STEEVAST MET VEEL MACHTSVERTOON IN AKTIE MET ALS ENIGE DOEL....." WINNEN". DE NETTE BURGER ZIT ONDERTUSSEN VOOR DE BUIS NAAR DE GOUDEN KOOI TE KIJKEN WAAR EEN  DIKZAK MET HOED DE 'AAP' UITHANGT.

·                     CONCLUSIE; WAT VINDT U VAN DE STELLING DAT DE 'EVOLUTIE' ZICH REEDS HEEFT OMGEKEERD EN WAT DENKT U VAN DE STELLING DAT HET NIET UIT TE SLUITEN IS DAT MENSEN OVER EEN AANTAL JAREN WEER OP 'HANDEN EN VOETEN' RONDSCHARRELEN? OOK DE  KRIJGSHEREN IN DE WERELD HEBBEN NU AL BIJ ALLE CONFLICTEN EEN GEZAGHEBBENDE ROL EN HET HEEFT ER ALLE SCHIJN VAN DAT ZONDER HUN BEMOEIENIS GEEN ENKEL CONFLICT NOG IS TE BEEINIGEN. EN DAT TERWIJL ZIJ STRENG GELOVIG ZIJN.

HET WORDT EEN INTERESSANT JAAR. IK VERHEUG MIJ OP ALLE DE DEBATTEN WAARIN VOOR EN TEGENSTANDERS VAN DE EVOLUTIETHEORIE ELKAAR PROBEREN TE OVERTUIGEN EN DE AANHANGERS VAN DARWIN EN VAN GOD ELKAAR GEEN MILIMETER ZULLEN TOEGEVEN. IS DAT ERG?.... WELNEE, DOKTER ZIEL HEEFT TENSLOTTE ZIJN EIGEN GELOOF. IK BEN VAN MENING DAT HET LEVEN OP AARDE NIET MEER IS DAN EEN 'SHOT' VANUIT HET HEELAL.

EN TOCH BEHOOR IK NIET TOT DE MENSEN DIE DE DAG ALLEEN DOOR KUNNEN KOMEN ONDER INVLOED VAN DRANK, SEX, DRUGS EN ROCK-'N- ROLL .........IK SPEEL ZELF WEL VOOR 'GOD'.

DOKTER ZIEL             2- 01- 2009


BELANGRIJKE DATA:

 • 1809   12 FEBRUARI.......CHARLES ROBERT DARWIN WORDT GEBOREN IN SHREWSBURY, ENGELAND ALS ZOON VAN ROBERT WARING DARWIN EN SUSANNAH WEDGEWOOD.
 • 1817   15 JULI......ZIJN MOEDER STERFT ONVERWACHT.
 • 1825   DARWIN GAAT NAAR DE UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH OM MEDICIJNEN TE STUDEREN.
 • 1828   STAPT OVER NAAR CAMBRIDGE EN BREEKT DE MEDICIJNENSTUDIE AF OMDAT HIJ DORPSPREDIKANT WIL WORDEN. HIJ STUDEERT IN  1831 AF

ZIJN LIEFDE VOOR DE NATUUR NAM STEEDS MEER TOE EN HIJ GELOOFDE BLIJKBAAR TOEN NOG IN HET SCHEPPINGSVERHAAL EN MISSCHIEN VERKLAART DIT WAAROM HIJ ZICH OP ZIJN STERFBED DE HEILIGE SACRAMENTEN VAN DE STERVENDEN HEEFT LATEN TOEDIENEN EN ER OP STOND TE WORDEN GEZALFD. DE FOTO OP DE FLYER VAN STADSKLEUR LEVERT HET BEWIJS.

 • 1831   DARWIN SCHEEPT ZICH IN ALS NATUURONDERZOEKER OP DE BEAGLE, EEN SCHIP DAT OP 27 DECEMBER ONDER GEZAG VAN KAPITEIN ROBERT FITZROY UITVAART VOOR EEN REIS OM DE WERELD.
 • 1839   CHARLES TROUWT IN JANUARI MET ZIJN NICHT EMMA WEDGEWOOD. IN DECEMBER WORDT ZOON WILLIAM GEBOREN.
 • 1841   DOCHTER ANNIE WORDT GEBOREN.
 • 1842   DE FAMILIE VERHUIST NAAR DOWN HOUSE IN DE BUURT VAN KENT.
 • 1844   CHARLES DARWIN BEGINT TE WERKEN AAN ZIJN EVOLUTIETHEORIE.
 • 1847   DARWIN START ZIJN MONOGRAFIE OVER DE CIRRIPEDIA, WAARVOOR HIJ 8 JAAR NODIG HEEFT.
 • 1848   ZIJN VADER OVERLIJDT.
 • 1851   DOCHTER ANNIE STERFT.
 • 1858   DARWIN HOUDT EEN VOORDRACHT VOOR DE LINNEAN SOCIETY OVER DE EVOLUTIE DOOR NATUURLIJKE SELECTIE EN PRESENTEERT EEN ARTIKEL MET OVEREENKOMSTIGE INHOUD, DAT ALFRED WALLACE HEM VANUIT ZUIDOOST - AZIE HEEFT TOEGESTUURD.
 • 1858   JONGSTE ZOON CHARLES WARING OVERLIJDT.
 • 1859   PUBLICATIE VAN ....ON THE ORIGIN OF SPECIES BY MEANS OF NATURAL SELECTION.
 • 1871   PUBLICATIE VAN ....THE DESCENT OF MAN AND SELECTION IN RELATION TO SEX.
 • 1872   PUBLICATIE VAN ... THE EXPRESSIONS OF MAN AND ANIMALS.
 • 1881   DARWIN VOLTOOIT ZIJN .....AUTOBIOGRAPHY.... EN PUBLICEERT..... THE FORMATION OF VEGETABLE MOULD, THROUGH THE ACTION OF WORMS.
 • 1882   OP 19 APRIL STERFT CHARLES DARWIN IN DOWN HOUSE: OP 26 APRIL WORDT HIJ BEGRAVEN IN WESTMINSTER ABBY.


Darwin de Musical
klik hier


DARWIN, GOD EN DE WETENSCHAP

GELOOF EN WETENSCHAP WORDEN WEL TEGENOVER ELKAAR GEPLAATST, MAAR NIET ALLEEN HOEVEN ZIJ ELKAAR NIET TE BIJTEN, ZE ZIJN EIGENLIJK TWEE LOTEN AAN DEZELFDE STAM VAN DE BOOM DIE REIKT TOT GOD DE VADER IN DE HEMEL OM VANDAAR TE WILLEN HEERSEN OVER HEMEL EN AARDE. IN DE GEZAMELIJKE JOODS-CHRISTELIJKE-ISLAMITISCHE GODSDIENST EN TRADITIE BEDIENT MEN ZICH WEL VAN GODDELIJKE FAMILIESTAMBOMEN. MAAR METEEN NA DE MIDDELEEUWEN, VANAF DE RENAISSANCE, VINDT ER SECULARISATIE PLAATS, WELKE UITMONDT IN DE DELTA VAN DE VERLICHTING EN DE ROMANTIEK, OFWEL HET GELOOF IN HET VERSTAND OF HET GEVOEL. VEEL MEER DAN HET - RELIGIEUZE-GEVOEL WILDE HET - NIET-RELIGIEUZE-VERSTAND AFREKENEN MET DE ONWETENSCHAPPELIJKE MIDDELEEUWEN OM ZO DE WEG VOOR DE MENS- MAAR NOG STEEDS TEGENOVER GOD- VRIJ TE MAKEN.

IN DE 19de DARWINSE EEUW NAM DEZE MENS HET HEFT STEVIG IN HANDEN. MAAR GOD KON NOCH WILDE HIJ ER ONDER KRIJGEN. GODSVERDUISTERING HEEFT OOK NU NOG IETS VAN ZONSVERDUISTERING, DIE VOOR DE MENS OP AARDE SLECHTS EVEN EN ZEER GEDEELTELIJK KAN PLAATSVINDEN, WAARBIJ ZIJ IN HUN VUISTJE LIJKEN TE LACHEN BIJ HET ZIEN VAN DIT ZEER TIJDELIJKE OPONTHOUD. INMIDDELS MAG MEN DAN MENEN, DAT HET WELISWAAR DE ZON IS DIE TEN OPZICHTE VAN DE AARDE STILSTAAT, HET ECHTE MIDDEL- EN ZWAARTEPUNT WIL MEN- HELAAS- NOG ALTIJD GRAAG IN HANDEN VAN GOD ZIEN.

DE ASTRONOOM SIR ISAAC NEWTON ONTSLOOT GODS HEELAL, DE ECONOOM ADAM SMITH GODS AKKER EN WERELD EN DE BIOLOOG CHARLES DARWIN MENS EN DIER. EN ALLEMAAL OP DEZELFDE ANALYTISCHE WIJZE, DIE DE BRITTEN ZO EIGEN EN DIERBAAR IS. MAAR HET ZOU NOG TOT AAN DE WISKUNDIGE- FILOSOOF BERTRAND RUSSELL DUREN, VOOR GOD KON WORDEN LOSGELATEN. OOK DE DUITSERS MAX PLANCK EN ALBERT EINSTEIN MOESTEN ER NOG NIET AAN DENKEN OM GOD TE ZULLEN MISSEN. NIETTEMIN WERD HIJ TEGEN HUN MEETLAT GEZET, OF BETER, NIET LANGER DRAAIDE HET OM GODSBEWIJZEN, MAAR OM WETENSCHAPPELIJKE BEWIJZEN, WAARAAN MEN ZICH TEVENS WILDE VASTKLAMPEN OM HET ALDUS ONTSTANE VACUUM MEE TE VULLEN. WETENSCHAP ALS EEN NIEUWE OF PSEUDORELIGIE, TOT DE DAG VAN VANDAAG, EN SCHIER ALLESOVERHEERSEND GEWORDEN. JE KUNT GEEN STAP MEER VERZETTEN OF JE WORDT GEANALYSEERD EN OOK ZELF LANGS DE MEETLAT GELEGD.

FREEWHEELEN OF MET LOSSE HANDEN FIETSEN IS ER NIET MEER BIJ, TENZIJ IN HET CIRCUS. ZONDER DIT INTEGENDEEL TE WILLEN TOEGEVEN, STUIT MEN MOMENTEEL ECHTER BIJ DE WETENSCHAP OP HETZELFDE ONVERMOGEN ALS BIJ DE RELIGIE, NAMELIJK OM DAARMEE HET LEVEN TE WILLEN VERKLAREN EN VAN EEN ZIN TE VOORZIEN.

IN DARWINS TIJD STEEG DE BETEKENIS VAN DE NATUURWETENSCHAP IN EEN MATE ALS WAARIN DAT VAN DE GODSDIENST DAALDE. VAN GEEN VAN BEIDEN KON JE OP DAT OGENBLIK EEN LOSKOPPELING VAN ELKAAR VERWACHTEN, LAAT STAAN DAT DE MENS ZICH VAN BEIDEN ZOU KUNNEN BEVRIJDEN. DAT GEBEURT HIER EN DAAR PAS SINDS DE TWEEDE WERELDOORLOG. MAAR OOK ALS EEN NATUURWETENSCHAPPER DE RELIGIE LOSLAAT, ZEGT DAT VOORALSNOG MEER OVER ZIJN ONGODSDIENSTIGHEID DAN OVER EEN TOEGENOMEN MENS-ZIJN. IK BEVIND MIJ IN EEN POSITIE OM ME TE KUNNEN PERMITTEREN ZOWEL GODSDIENST ALS WETENSCHAP ALS KINDERLIJKE, ONVOLGROEIDE MENSELIJKE HOBBY'S OP TE VATTEN. NEE, MET DE MENS ZELF WIL HET HELEMAAL NIET OPSCHIETEN. DE -ZOGENAAMDE- HOGE STAND VAN DE WETENSCHAP STAAT IN EEN SCHIL CONTRAST MET HET MENSELIJKE ONVERMOGEN TEN OPZICHTE VAN ELKAAR EN ZICHZELF.

MAAR DE MENS DOET ER GRAAG NOG EEN SCHEPJE BOVENOP. DE GEHEEL ZELF BEDACHTE EN GEMAAKTE MENS ZAL DE OPLOSSING BIEDEN. HOE DEZE HET DAN BETER EN ANDERS ZOU KUNNEN DOEN, HIJ IS TENSLOTTE OOK DOOR DE MENS UITGEVONDEN, ZAL WEL EEUWIG EEN RAADSEL BLIJVEN.

OOK CHARLES DARWIN WAS , NET ALS ALLE ANDERE ENGELSEN EN MENSEN, NIEMAND ANDERS DAN EEN GROOT KIND. HIJ WILDE EEN LEVEN LEIDEN LOS VAN OUDERLIJK, MENSELIJK OF GODDELIJK VADERLIJK GEZAG. MAAR ZOALS DE RELIGIEUS ZAL STUITEN OP DE WETENSCHAP ZO ZAL DE WETENSCHAPPER STUITEN OP DE RELIGIE. HET IS JUIST OVER- EN HOOGMOED OM EEN EERSTE OORZAAK EN OF BEGIN TE WILLEN ACHTERHALEN EN HET KOMT OOK ALTIJD VOORT UIT DE WETENSCHAP OF UIT DE RELIGIE.

WIJ HEBBEN ALLEEN WEET VAN HET LEVEN EN DE NATUUR ALS WIJ IN EEN RELATIE STAAN MET EEN BEGIN EN EEN EINDE. ALLEEN WAT ORGANISCH REEEL, WAARNEEMBAAR, DENKBAAR EN ERVAARBAAR IS, GESTAAT. EN ELKE WETENSCHAPPER, DUS OOK DARWIN, ZOU DAAR ZOGEZEGD VOOR OP DE KNIEEN MOETEN GAAN. ALS JE DAT NIET DOET KOM JE GEEN STEEK VERDER.

KIJK ALLEEN MAAR NAAR DE MENS- EN MET NAME DE VROUWONVRIENDELIJKHEID IN DE WERELD, EEN GEGEVEN DAT ZICH IN BEIDE DISCIPLINES, ZOWEL RELIGIE ALS  WETENSCHAP, VOORDOET. DE STATUS EN ROEPING VAN DE MENS IS LEEK EN AMATEUR TE ZIJN, EEN POSITIE IN TE NEMEN ERGENS TUSSEN GELOVIGE EN ONWETENDE, TUSSEN PROFESSIONAL EN DESKUNDIGE. ZO OOK TUSSEN DEMOCRAAT EN ARISTOCRAAT, TUSSEN KUNST EN HET ZELF.

ALS IK EEN POGING DOE OM EEN MENS, DE SCHOONHEID OF DE LIEFDE DIRECT TE WILLEN WAARNEMEN KAN DAT LUKKEN. ALS IK RELIGIE OF WETENSCHAP RECHTSTREEKS WIL WAARNEMEN ZIE IK NIETS. MAAR HOE ZOU DAT IN GODS, NEWTONS, OF DARWINS NAAM OOK KUNNEN? WE STUITEN OP ABSTRACTIES EN IDEALISATIES, NIET OP DE WERKELIJKHEID.

TEGENWOORDIG KRIJGT ALLES EEN NIEUWE NAAM, EEN NIEUW JASJE, EEN NIEUW LOGO. ZO OOK WORDEN GOD EN WETENSCHAP IN EEN NIEUW UNIFORM GEHESEN. WE HEBBEN HET OVER INTELLIGENT DESIGN EN NATUURWETENSCHAPPELIJK(E) VELD(EN). WAT SPREEKT HIER ANDERS UIT DAN ONZE EIGEN HUIDIGE, CONTINUE AANDACHT VOOR 'LIFESTYLE' EN DE RUIMTELIJKE ORDENING? ELKAARS MARIONETTEN ZIJN HET,  GOD EN MENS, EN ZE KRIJGEN OOK ELK WAT ZE VERDIENEN: ILLUSIE EN TELEURSTELLING.

MONSEIGNEUR T. GITSELS 12 februari 2009

copyright © stadskleurnieuws 2009

                                  
SINTERKLAAS KAN NIET TOVEREN.....
.........ROEPT BELEGGINGSPIET

 cadeautje VOOR WOUTER BOS

U DEED TIJDENS DE BANKCRISIS EEN OPMERKELIJKE UITSPRAAK IN DE MEDIA, "GELD MOET ROLLEN" RIEP U LACHEND IN DE CAMERA. OM VERVOLGENS LANGS DE NEUS WEG TE MELDEN DAT "HET VERTROUWEN IN DE BANKEN MOET TERUGKOMEN". 'GELD MOET ROLLEN' UIT DE MOND VAN EEN LINKS POLITICUS IS ANNO 2008 WEL EVEN WENNEN. JARENLANG HOORDE JE DEZE UITSPRAAK ALLEEN UIT DE MOND VAN RECHTSE PATSERS. ZIJ VONDEN DAT ZIJ HET RECHT HADDEN ZOVEEL ALS MOGELIJK IS TE CONSUMEREN ZONDER REKENING TE HOUDEN MET DE LEEFOMGEVING.

HET KLIMAATPROBLEEM, WAT VOOR EEN GROOT DEEL VOORTKOMT UIT ONBEPERKT CONSUMEREN, WAS NIET HUN ZORG. ALS ZIJ GINGEN SKIEEN MOEST HET REISBUREAU ER BIJ WIJZE VAN SPREKEN DE GARANTIES BIJ KUNNEN LEVEREN DAT ER OP DE GEBOEKTE DATA SNEEUW LAG.

OOK DE AANKOPEN VOOR HET SINTERKLAASFEEST WORDEN POLITIEK MISBRUIKT ALS GRAADMETER VOOR ONZE 'ECONOMIE'. DE CIJFERS WORDEN NAUWLETTEND DOOR  'DESKUNDIGEN' IN HET OOG GEHOUDEN. SAMEN MET DE UITKOMSTEN VAN HET EERSTVOLGENDE IJKPUNT, DE CONSUMPTIE  TIJDENS KERST EN OUD EN NIEUW INCLUSIEF DE VUURWERKVERKOOP, DIE WORDEN MEEGETELD. DAARVOOR ZIJN BEHALVE DE VERKOOPCIJFERS VANUIT DE DETAILHANDEL HET WEGEN VAN HET AFVAL IN DE AANKOMENDE WEKEN HET CRITERIUM.

                                                                                                                                                                                  

BESTE WOUTER, SINT KAN NIET TOVEREN. IK HEB DIT FEIT UIT BETROUWBARE BRON. DEZE BRON HEET BELEGGINGSPIET, HIJ HEEFT HET AAN DEN LIJVE ONDERVONDEN. KINDERCADEAU'S MOETEN DOOR OUDERS EN GROOTOUDERS WORDEN GEKOCHT, DAT HAD U TOCH MOETEN WETEN. DAT ZIJN DE MENSEN DIE DE WAARDE VAN HUN AANDELEN EN HUN PENSIOENEN HEBBEN ZIEN VERDAMPEN. DE MENSEN DIE HUN BAAN DREIGEN KWIJT TE RAKEN EN DOORDAT U VOOR SINTERKLAAS HEEFT GESPEELD IN COMBINATIE MET HET DOOR U UITGESTIPPELDE BELEID VOLGEND JAAR MEER BELASTING GAAN BETALEN.

BEGRIJP IK U GOED; ROEPT U DIE MENSEN NU OP OM MET GELEEND GELD VAN BANKEN DIE U OVEREIND HOUDT CADEAU'S TE GAAN KOPEN EN VLIEGREISJES TE BOEKEN?

 

"GELD MOET ROLLEN' WAS UW BOODSCHAP, MAAR SINT & PIET WORDEN NIET GRAAG MISBRUIKT. OOK AL IS EEN VAN DE DOOR U AANGESTELDE ZWARTE PIETEN, VVDer EN OUD BESTUURSVOORZITTER FINANCIELE MARKTEN ARTHUR DOKTERS VAN LEEUWEN ZIJN LOOPBAAN BEGONNEN ALS AMBTENAAR PENSIOENEN EN WACHTGELDEN. IK HEB ER GEEN VERTROUWEN IN.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             DOKTER ZIEL     8 - 11 -  2008


 


FARAO . . . . . . DE FILM

 

WACHTKAMER VAN DOKTER ZIEL

 

Briefwisseling met:  

                       

Bokhorst                               Tom Gitsels


 

                      

Maria Dolfse                           Pastoor Creusen

  

Viktor Knoetov


Meer lezen? klik op een document.