HOE "MUZIKAAL" IS ONZE STAD
EN ZIJN ER VEEL VALSE NOTEN?

ENGELENHERRIE

ARNHEMSE KLANKEN

In januari 2007 zullen wij ruim aandacht schenken aan alle vormen van muziek.
Via de “digitale plakzuil” zullen wij alle vormen van muziek die in Arnhem ten gehore worden gebracht onder uw aandacht brengen via tekst, foto, film en geluid.

MONUMENT VOOR ARNHEMSE ROCKERS

ALS KUNSTENAAR HENK JASPERS ZIJN ZIN KRIJGT DAN IS ARNHEM BINNENKORT EEN MONUMENT RIJKER. SINDS HET OVERLIJDEN VAN PIERRE BEEK IN 2009, BASSIST EN ZANGER VAN DE BAND HANK THE KNIFE AND THE JETS EN EUGENE ARTS, DRUMMER VAN ZOWEL THE JETS ALS LONG TALL ERNIE AND THE SHAKERS, LOOPT HIJ MET HET IDEE ROND OM HET INITIATIEF TE NEMEN OM EEN MONUMENT OP TE RICHTEN VOOR DEZE ARNHEMSE ROCKERS. ARNIE TREFFERS VOORMAN EN ZANGER VAN LONG TALL ERNIE AND THE SHAKERS OVERLEED AL IN 1995.

HENK IS VAN MENING DAT BEIDE BANDS EEN GROTE ROL HEBBEN GESPEELD EN DE ARNHEMSE MUZIEKSCENE OP DE KAART HEBBEN GEZET. DAGELIJKS HOOR JE NOG NUMMERS VAN DEZE BANDS EN DE FORMATIE HANK THE KNIFE AND THE JETS TREEDT NOG REGELMATIG OP. HENK JASPERS IS MOMENTEEL BEZIG OM MENSEN TE INTERESSEREN VOOR ZIJN IDEE EN HOUDT U VIA DEZE RUBRIEK OP DE HOOGTE MET DE VOORTGANG.

ROCKT KLARENDAL?...

BEIDE BANDS WISSELDEN REGELMATIG VAN SAMENSTELLING EN PRETENDEERDEN OVER EEN RUIG IMAGO TE BESCHIKKEN. DIVERSE BANDLEDEN WOONDEN OP OF AAN DE RAND VAN KLARENDAL EN DE 'WOONWIJK' VAN DE BANDLEDEN WERD OPGEREKT T/M HET SPIJKERKWARTIER....... DE VERKOOPTRUUK WERKTE...... HET WAREN 'RUIGE JONGENS' WAARMEE JE GEEN RUZIE MOEST KRIJGEN.

OM DAT IMAGO NIET ONDERUIT TE HALEN HEEFT HENK JASPERS DAAROM ZIJN OOG LATEN VALEN OP DE BLINDE MUUR AAN DE SONSBEEKSINGEL, ACHTER HET IN 2008 OPGEBOUWDE VOORMALIGE POSTDISTRIBUTIEKANTOOR ..........'STATION KLARENDAL' AAN DE KLARENDALSEWEG WAARIN CAFE 'GOED' IS GEVESTIGD IN HET NIEUWE MODEKWARTIER KLARENDAL. NAAR ZIJN MENING GAAN MUZIEK EN MODE.....GOED..... SAMEN.

HET MONUMENT ZOU KUNNEN WORDEN UITGEVOERD IN DE VORM VAN EEN FOTOCOLLAGE IN ZWART/WIT MET GEKLEURDE LETTERS OP EEN BANNER MET EEN AFMETING VAN 3 X 5 METER.

HENK JASPERS HEEFT INMIDDELS O.A. CONTACT GEHAD MET BASSIST EN ZANGER ALFONS HAKET VAN HANK THE KNIFE AND THE JETS, DIE OP VOORHAND ALLE MEDEWERKING HEEFT TOEGEZEGD.

WORDT VERVOLGD.......... 

8 SEPTEMBER 2010

 copyright © stadskleurnieuws 2010


JONGETJE OP JE PAD

WIE DEZE WEEK IN DE BINNENSTAD VAN ARNHEM MOEST ZIJN LIEP OP VEEL PLAATSEN LETTERLIJK TEGEN EEN DUBBEL RECLAMEBORD OP BETONVOET AAN MET DAAROP 'N FOTO VAN 'N MANNELIJK MODEL MET EEN GROTE KAM IN DE HAND. OP HET MOMENT DAT JE BEGINT TE LEZEN MERK JE DAT JE OP HET VERKEERDE SPOOR ZIT WANT HET EERSTE DAT IN 'T OOG SPRINGT IS DE TEKSTREGEL 'MUZIEK INNL'. 

DE REST VAN DE TEKST SLAAT OP EEN GRATIS 'NATIONAAL CONCERT' DAT OP 23 MEI DOOR JAZZ ZANGER WOUTER HAMEL (HET "JONGETJE" OP HET BILLBOARD) EN 22 LEDEN VAN HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST IN PARK SONSBEEK WORDT GEGEVEN. EEN MUZIKALE ODE AAN HET WATER OMDAT OVER 5 MAANDEN----TIJDENS DE WEEK VAN DE GESCHIEDENIS DIE PLAATSVINDT VAN 16 T/M 24 OKTOBER----- HET THEMA "LAND EN WATER" CENTRAAL STAAT. EN OOK HET ATTRIBUUT IN DE HAND VAN WOUTER HAMEL BLIJKT BIJ NADER INZIEN GEEN GROTE KAM..... MAAR HET TOETSENBORD VAN Z'N ELEKTISCHE PIANO...

HET 'NATIONAAL CONCERT' WORDT IN ARNHEM DOOR ORGANISATOR 'HET NATIONAAL HISTORISCH MUSEUM', EEN MUSEUM IN OPRICHTING, ALS DE ( VERGEZOCHTE ) AFTRAP GEBRUIKT VOOR EEN VOORGENOMEN NIEUWE JAARLIJKSE TRADITIE OP 1e PINKSTERDAG. DAARBIJ ZOU IEDER JAAR EEN ANDER FACET VAN DE MUZIEKGESCHIEDENIS ONDER DE AANDACHT VAN HET PUBLIEK MOETEN WORDEN GEBRACHT. DIT JAAR IS DAT HET THEMA WATER....ZOALS GEZEGD.

HOEWEL HET IDEE NATUURLIJK SYMPATHIEK IS EN HET GRATIS CONCERT IN SONSBEEK A.S. ZONDAG ONGETWIJFELD GOED ZAL WORDEN BEZOCHT, VINDT STADSKLEURNIEUWS DAT JE ALS STADSBESTUUR HEEL ERG VOORZICHTIG MOET ZIJN MET HET VERSTREKKEN VAN VERGUNNINGEN AAN GESUBSIDIEERDE CULTURELE INSTELLINGEN, WAARBIJ OBSTAKELS ZOALS DEZE RECLAMEBORDEN PLOMPVERLOREN IN DE STRAAT EN IN HET VOETGANGERSGEBIED WORDEN GEPOOT.

ELKE INDIVIDUELE BINNENSTADONDERNEMER MOET VOOR DE VERGUNNING VOOR 'N BLOEMBAK OF AANKONDIGINGSBORD NAAST ZIJN ENTREE 'VECHTEN' EN WORDT VAAK AFGESCHEEPT MET ALS DOODDOENER ....'ANDERS KAN DE BRANDWEER D'R NIET LANGS'.....

OOK HET TRIX EN REESHUIS IN DE KERKSTRAAT IS KLAARBLIJKELIJK OP 23 MEI 'VAN DE PARTIJ'........ DE TOCH AL SMALLE KERKSTRAAT DOET KENNELIJK MEE ALS LOCATIE MAAR VIA DE SITE IS NIET TE ACHTERHALEN WIE ER OP HET TERRAS OPTREEDT. WIJ GAAN ER VAN UIT DAT DIT OUD PvdA WETHOUDER WILLEM HOEFFNAGEL WORDT. DE JAZZ SAXOFONIST EN ECHTGENOOT VAN TRIX HOOGVELD....... INDERDAAD... DE HELFT VAN TRIX&REES.
WORDT VERVOLGD.........

 20 MEI 2010

copyright © stadskleurnieuws 2010
 


LEEN BARBIER, TE GOED VOOR SPEEDTWINSJODY DANIEL- MOORE RICHTTE, ZOALS EERDER IN DEZE RUBRIEK GEMELD, SAMEN MET MIJ EIND 70ER JAREN DE ARNHEMSE PUNKBAND SPEEDTWINS OP NA EEN BEZOEK AAN ZIJN GEBOORTELAND GROOT BRITTANIE EN ZIJN OUDE WOONPLAATS LONDEN. WIJ WAREN ER UIT, MUZIEKRICHTING EN PUNKMODE SPRAKEN ONS AAN EN ARNHEM MOEST ER AAN GELOVEN. JODY ZOCHT DE BANDLEDEN BIJ ELKAAR EN IK ZORGDE O.A. VOOR DE CREATIVITEIT HET IMAGO EN DE BOEKINGEN.

OP EEN DONDERDAGAVOND GING DE TELEFOON. JODY AAN DE LIJN MET DE MEDEDELING 'HENK DE BAND IS COMPLEET', WE HEBBEN EEN SOLOGITARIST EN HIJ IS GEWELDIG! HIJ BELDE ZOALS GEBRUIKELIJK VANUIT UIT DE KROEG EN WAS MOEILIJK TE VERSTAAN. IK SCHREEUWDE ALS VANZELF TERUG IN DE HOORN VAN DE TELEFOON VANUIT MIJN EIGEN LOKATIE CAFE GALLERIE HEJA, 'IK ZIE JE MORGEN'.

DE VOLGENDE DAG STOND HIJ EEN UUR VOOR OPENINGSTIJD AL ENTHOUSIAST VOOR DE DEUR VAN ONZE ZAAK IN DE NIEUWSTAD. iN CAFE GALLERIE HEJA ZOU ENKELE WEKEN LATER ONDER GROTE PUBLIEKE BELANGSTELLING HET EERSTE PUNKCONCERT IN ARNHEM PLAATSVINDEN. 'JE KUNT ONS GAAN BOEKEN' ZEI HIJ LACHEND TERWIJL HIJ DE EERSTE JAGERMEISTER VAN DE DAG BESTELDE. OP HET EIND VAN DE MIDDAG WAS DE FLES LEEG EN HADDEN WIJ TELEFONISCH ALLE MUZIEKAPPARATUUR GEKOCHT.

LEEN BARBIER, DE GEWELDIGE SOLOGITARIST WAAR JODY HET OVER HAD, WERD DOOR ONS MET PLEZIER TOT PUNKDIRIGENT GEBOMBARDEERD.WIJ VONDEN HET HEEL GEWOON DAT HIJ JACKY, DE VROUWELIJKE GITARIST VAN SPEEDTWINS, DE EERSTE DRIE ACCOORDEN OP DE BAS ZOU BIJBRENGEN. ZIJ 'SPEELDE' OP DE FENDER EN BLIJKBAAR HEEFT LEEN HAAR DESTIJDS GOED LES GEGEVEN WANT JACKY WERD BINNEN DE KORTSTE KEREN DOOR MUZIEKKRANT OOR TOT BESTE PUNKBASGITARIST VAN NEDERLAND UITGEROEPEN!

IK HEB TOT NU TOE NOOIT IEMAND VERTELD DAT IK MET MUZIEKKRANT OOR EEN AFSPRAAK HEB GEMAAKT OVER HET PLAATSEN VAN EEN GROTE ADVERTENTIE OP DE DUBBELE BINNENPAGINA. DEZE ADVERTENTIE BESTOND UIT EEN EXTRA LARGE FOTO MET BOEKINGSNUMMER, GEMAAKT DOOR ROGIER VAN HAREN, VOORSTELLENDE DE BANDLEDEN VOOR EEN SLOOPPAND AAN DE NIEUWSTAD. OP DEZE LOKATIE WERD LATER   DE RABOBANK GEBOUWD EN STAAT NU HET MUSISKWARTIER. HET REGENDE AANBIEDINGEN, WAARONDER DE EERDER BENOEMDE OPTREDENS MET DE SEX PISTOLS EN DE RAMONES.

LEEN BARBIER NAM NA HET OPTREDEN MET DE SEX PISTOLS AFSCHEID VAN DE PUNK EN DUS VAN SPEEDTWINS. HIJ WILDE MEER. HIJ GING IN ZEE MET VARA'S DISC JOCKEY ALFRED LAGARDE EN NAM DE DRUMMER VAN SPEEDTWINS, NICO GROEN, IN ZIJN KIELZOG MEE. DAAR GING HET MUZIKALE NIVEAU. HUN PLAATSEN WERDEN NOG DEZELFDE DAG INGENOMEN DOOR TWEE AMSTERDAMSE JONGENS, MINDER MUZIKAAL MAAR MEER PUNK. SPEEDTWINS WERD DOOR DE AMSTERDAMSE INBRENG ALS HUISORKEST VAN PARADISO GEBOMBARDEERD.

NA 30 JAAR HEB IK WEER IETS VAN LEEN BARBIER VERNOMEN. AFGELOPEN ZOMER FILMDEN WIJ TIJDENS KONINGINNENDAG ENKELE OPTREDENS VAN VERSCHILLENDE BANDS EN IK HOORDE PLOTSELING IETS BEKENDS. 'DIE STEM KEN IK', ZEI IK TEGEN MIJN CAMERAMAN. VOOR CAFE DE KROEG IN DE NIEUWSTRAAT STOND IK VERVOLGENS OOG IN OOG MET LEEN BARBIER DIE ZONG ALS VAN OUDS. ALSOF DE TIJD HAD STIL GESTAAN. LEEN HEEFT ZIJN WEG UITERAARD GEVONDEN MAAR HET BLIJFT TOCH JAMMER DAT HIJ ZO VROEG DE PUNK VAARWEL HEEFT GEZEGD.

HENK JASPERS    2008

 

copyright © stadskleurnieuws 2008 

 HARLEYDAG ARNHEM 2007


Op zondag 20 mei werd onder grote publieke belangstelling op het Kerkplein de jaarlijkse Harleydag Arnhem gehouden.
Stadskleurnieuws werd door Ed Willemsen geïntroduceerd en door de organisatie gastvrij ontvangen. Van het evenement hebben wij door tijdgebrek slechts een korte filmimpressie kunnen maken. De Harleydag Arnhem verdient meer publiciteit dan zij nu krijgt. Stadskleurnieuws hoopt daarom volgend jaar samen met de organisatie meer aandacht aan dit evenement te besteden zodat nog meer mensen kunnen genieten van deze kunstwerken op wielen.

21 /05/ 07